Snel zelf gemaakt     Beter voor geluid en temperatuur     Vanaf 54,95 euro de vierkante meter, inclusief 9% btw    
   

Groene daken zonder steenwol besparen kosten op de lange termijn!

Groendakmaker levert groene daken waar géén steenwol in zit, in tegenstelling tot veel van onze concurrenten. Dit bespaart je kosten op de lange termijn! Wij leggen je uit hoe dit komt, en waarom onze groene daken de juiste keuze zijn.

Wat is steenwol precies? 

 

Steenwol wordt regelmatig gebruikt voor de ondergrond van je groene dak. Deze ondergrond noemen we ook wel substraat. Het wordt gemaakt van vulkanisch gesteente (basalt). De productie hiervan is niet duurzaam.

Steenwol heeft positieve eigenschappen: het werkt goed als isolatiemateriaal en helpt planten bij wateropname en waterafgifte wanneer dit nodig is. In bijvoorbeeld kassenteelt met tomatenplanten is steenwol dus een prima keuze!


Het grote nadeel van steenwol

Voor kassenteelt is steenwol dus prima, maar voor groene daken niet. Dit heeft te maken met de wateropname en de waterafvoer van het dak. Dit is niet geschikt voor sedum planten:

  • In periodes met veel regen zorgt de wateropname van de steenwol voor een te natte omgeving. Hier kunnen sedum planten niet tegen: de wortels kunnen afsterven en de conditie van de planten gaat achteruit.
  • In droge periodes is een dak met steenwol juist te droog. In de zomerperiode zul je dus extra water moeten geven aan je dak. Zo gaat je dak dus toch om veel onderhoud vragen, terwijl dit niet nodig hoeft te zijn voor een mooi groen dak.

‘’Steenwol is niet duurzaam en hoort dus niet thuis in een groen dak.’’

Ook kan vorst schade toebrengen aan het steenwol en kun je het plat trappen als je bezig bent met onderhoud aan je dak. De kwaliteit van de steenwol laag verslechterd dus met de jaren, en zelfs de conditie van de planten gaat achteruit. Daken met steenwol als substraat moeten vaak al na een aantal jaar vervangen worden. Steenwol is ook nog eens niet meer te verwijderen uit het substraat, waardoor het niet gerecycled kan worden.


Het voordeel van sedum daken van Groendakmaker

Een groen dak aanleggen is een groen en duurzaam initiatief. Wij vinden dat steenwol hier niet in thuis hoort. Een dak van Groendakmaker:

Een dak van Groendakmaker:

  • Bespaart kosten op de lange termijn. Onze daken vragen om minder onderhoud doordat je geen extra water hoeft toe te voegen. Een beregeningssysteem in je dak is dus niet nodig. Daarnaast gaan onze daken veel langer mee dan daken met steenwol. Dit betekent allebei dat je kosten op de lange termijn bespaart.
  • Heeft een uitstekend drainage systeem. In natte periodes wordt de ondergrond van de planten niet te nat
  • Heeft minder onderhoud nodig. Door het uitstekende waterdrainage systeem is er ook een waterbuffer voor droge periodes, waardoor je in de zomer geen extra water hoeft te geven.
  • Is duurzaam gekweekt. De substraat van de daken is samengesteld uit reststromen. We gebruiken onder andere perliet waar eerder al tomaten of aubergine op gegroeid hebben, en de compost waar aardbeienplanten in hebben gegroeid. Het is dus circulair.
  • Kan gerecycled worden en geeft geen afval. Onze cassettes zijn al gemaakt van recycle plastics, maar kunnen zelf ook weer gerecycled worden voor een nieuw groen dak. Het geeft dus geen afval.

Ook kosten besparen op de lange termijn? Bij Groendakmaker ben je aan het juiste adres voor een duurzaam sedumdak.

Lees ook: Waarom een groen dak?

OP DE HOOGTE
BLIJVEN?

Laat hier je gegevens achter voor directe productinformatie 


OP DE HOOGTE
BLIJVEN?

Laat hier je gegevens achter voor directe productinformatie