Snel zelf gemaakt     Beter voor geluid en temperatuur     Subsidie voor jouw dak     Duurzaam
   

METEN = WETEN
EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK!

Is jouw dak geschikt voor het plaatsen van een groendak?
De pockets wegen volledig verzadigd maximaal 44 kg per m2 en behoren daarmee tot de lichtste groendaken. Of jouw dak het extra gewicht van een groendak kan dragen, is afhankelijk van de constructie en onderhoudstoestand. De onderstaande checklist is daarin belangrijk:

Check de draagkracht van het dak
• Heb je nu minimaal 4 cm grind op het dak? En is dit in goede onderhoudstoestand? Dan voldoet je constructie. Eenvoudig het grind eraf halen en je groendak erop!
• Je kunt je bouwtekening raadplegen. Doorgaans staat daar het draagvermogen van het dak op de bouwtekening vermeld. (Oudere) bouwtekeningen zijn vaak verkrijgbaar bij jouw gemeente.
• Je kunt ook kijken welke balken er gebruikt zijn in combinatie met de onderlinge afstand (hart-op-hart) en de overspanning. Het Centrum Hout heeft een instrument ontwikkeld (“balkenschuif”), die de minimale dikte en hoogte van de balken aangeeft bij een bepaalde onderlinge afstand (vaak 60 cm hart op hart) en bepaalde overspanning. De balkenschuif vindt je op: www.houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif

Check de onderhoudstoestand van de dakbedekking
Vanzelfsprekend moet je dak waterdicht zijn en in goede conditie. Een goed onderhouden groendak gaat ca. 35 – 40 jaar mee. Het is een beetje jammer om dit op een oude of verouderde dakbedekking te leggen. In dat geval kun je overwegen om eerst de dakbedekking te vervangen.

Het soort dakbedekking is niet van belang
Bij de pockets wordt standaard een wortelwerend en sterk beschermdoek meegeleverd. Daardoor kun je ze toepassen op elke soort dakbedekking, of dit nu EPDM, kunststof of bitumen is.

Wat te doen bij twijfel?
Indien je twijfelt of jouw dak geschikt is, schakel dan altijd een bouwkundige of aannemer in voor een dakinspectie. Zij kunnen aangeven of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van een groendak.

Handleiding

VOLDOET JE DAK AAN DE EISEN?
GEFELICITEERD!

Tijd om het dak op te meten zodat je weet hoeveel je nodig hebt. Meet de binnenmaat van het dakoppervlak op en schrijf deze maten op. Deze maten heb je nodig bij je bestelling in de webshop.

De binnenmaat betekent dat je de schuine kanten (mastiekhoeken of dakopstand) niet mee rekent.

Vul nu de gemeten lengte x breedte in op onze rekenmodule (de calculator) op de website.
Deze zal in een handomdraai aangeven welke benodigdheden er nodig zijn en wat het kostenplaatje bedraagt!

Gaat dit om een golfplaat dak, geef dit dan aan in de calculator. Op die manier worden de extra benodigdheden hiervoor berekend om dit te kunnen realiseren. 

BEREKEND EN BESTELD?
DIT KUN JE VERWACHTEN

Met ons complete pakket voor een plat dak krijg je:

Wortelwerend beschermdoek

Vormvaste pockets

Grind

Heb je een golfplaat dak? Dan leveren wij automatisch onze industriële klittenband en benodigde primer aan.

Onze pockets komen standaard met een voedzame bodem, ondanks dat heeft je dak 2x per jaar onderhoud nodig. Bestel daarom voor je gemak de meststoffen of extra sedum plugplanten erbij.

Bestel de gewenste benodigdheden voor jouw groendak en wacht.

BESTELLING ONTVANGEN?
AAN DE SLAG!

Ok, je hebt alles thuis ontvangen. Dan is het nu tijd voor de Groendakmaker!
(dat ben jij dus ) Aan de slag!

Pak de volgende materialen:

 Ladder

 Bezem

 Rolmaat

Een stevige schaar (of kartelmes)

1.

Pak een ladder en klim op het dak. Je gaat op hoogte werken dus ben voorzichtig!

2.

Veeg het dak schoon. Let er vooral op dat er geen steentjes of eikels e.d. achterblijven
Ga je de pockets op een golfplaatdak leggen? Ga verder naar stap 6.

DuPont Plantex Gold

3.

Knip of snijd het beschermdoek op maat voor je het dak op gaat. Breng het beschermdoek aan.
Leg het doek los op het dak. Je hebt geen lijm of bevestigingsmateriaal nodig. Leg in de lengte van dakrand tot dakrand. Zorg dat de banen elkaar minimaal 15 centimeter overlappen.

Tip voor als het waait: zet een zak met grind of een pocket op de hoeken om te voorkomen dat het doek opwaait

4. 

Til de pockets zo vlak/horizontaal mogelijk het dak op. Plaats de pockets samen met de bevestigde drainagepanels op het beschermdoek.
Deze combinatie wordt gestapeld aangeleverd en is gemakkelijk te plaatsen aangezien ze in droge toestand gemiddeld ca. 5 KG wegen. Via een zwaluwstaartverbinding moet je de pockets bij de korte zijde met elkaar verbinden, op deze manier borgen we de windvastheid van het systeem. Ten slotte plug je de bijgeleverde clips erin zodat alles stevig aan elkaar vastzit.

5.

Snijd de zak grind open en vul de loze ruimtes van je dak met grind, zoals de randen en de plaatsen waar geen pockets liggen.

6. Indien je een staal- of golfplaat dak hebt

Voordat je de pockets op een staal- of golfplaatdak legt, breng je de primer en industriële klittenband aan. Voor een optimale hechting van het industriële klittenband, moet eerst de hechtprimer worden aangebracht. De primer kan met een (wegwerp)kwast op de bovenkant van de golven worden gesmeerd. Doe dit NIET op alle golven. Je hoeft dit alléén te doen om de 50 cm. De klittenbanden worden namelijk om de 50 cm aangebracht. Maak de golven waar de primer op komt éérst goed schoon. Dit kan bijvoorbeeld met een staalborstel. Na de benodigde droogtijd breng je het zelfklevende klittenband aan op de golven. Neem de industriële klittenband rol en knip dit op maat. Druk of rol de klittenbanden goed aan. Tenslotte leg je de pockets in verticale banen op het staal- of golfplaatdak. 

Sendumdak

7. 

Geef direct ná het aanleggen véél water. Zorg ervoor dat de pockets in het begin volledig verzadigd worden. Dit is belangrijk voor de startgroei van de plantjes. Herhaal deze stap na 1 of 2 weken indien u uw dak aanlegt in juni, juli of augustus en er is sprake van langdurige droogte en hoge temperaturen.

8. Belangrijke tip!

Het is belangrijk dat je je groendak aanlegt binnen 2 dagen na levering, liefst direct.
Dit omdat de pockets voorzien moeten worden van water, water geven kan enkel als het groendak geplaatst is!
Mocht je nou de pockets willen bewateren na levering op de pallet, raden wij dit af aangezien dit te zwaar en onhandelbaar zal worden om de werkzaamheden uit te voeren.

KLAAR BEN JE!
JE HEBT NU OFFICEEL
DE TITEL ‘GROENDAKMAKER’

(Disclaimer: hoewel voornoemde informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, blijf je altijd zelf verantwoordelijk voor het bepalen of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van een groendak. Uiteindelijk is de feitelijke situatie doorslaggevend, waarbij bijvoorbeeld gebruikte materialen, maatvoeringen, bouwwijze, onderhoudstoestand en aanvullende belastingen van het dak kunnen afwijken. Groendakmaker.nl kan nooit aansprakelijk worden gesteld indien jouw dak niet geschikt blijkt te zijn voor het plaatsen van een groen dak.)
Google Beoordelingen
5.0